Sidor

19 februari 2015

Spinnflugan


Igår var jag på spånadsinspirationskväll anordnad av Staden Malmös hemslöjdsförening och fick prova på att spinna både på rock och slända. Jag har ju spunnit lite på slända tidigare, men igår testade jag att spinna kardflor, innan har jag bara spunnit topsband. Jag trodde att kardflor skulle vara mycket svårare, men det var det ju inte alls, och då spann jag ändå min egenkardade ull som väl var sådär bra kardad.

Det roligaste var ändå att få testa på att spinna på spinnrock, och det var verkligen otroligt roligt, och så snabbt det gick! Så vidare snyggt blev ju inte garnet (det helvita på bilden), men bara efter någon timme kände jag hur det flöt på någorlunda.
Jag hade spanat in att det fanns ett par Ashford Traditional bland övningsrockarna och knep en, eftersom jag vet att de tillverkas fortfarande och uppskattas av många. Spinninspiratören tipsade också om den som en bra nybörjarrock, och jag gillade att spinna på den. Så nu är jag ute efter en egen! Jag ska se om jag kan hitta en på Blocket, men går det trögt så skulle det inte förvåna mig om jag framöver köper en sprillans ny.
Jag har också börjat titta på spinnkurser, än så länge är jag så gott som självlärd och behöver verkligen lära mig mer och fördjupa mina kunskaper.

Igår fick jag dessutom lära mig skillnaden mellan Z-spunnet och S-spunnet garn (förutom det självklara, att de är spunna åt olika håll), och att S-spunnet funkar bättre att sticka om man stickar entrådigt och då blev jag nyfiken på om det är någon skillnad för oss som stickar vänsterhänt. Jag tror jag ska experimentera med det framöver, att sticka vänsterhänt ger onekligen ett extra litet spänningsmoment till stickvardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar