Sidor

13 januari 2009

Assistentfritt bröd

Jag gillar hembakat bröd, men det gör väl de flesta. Innan jag fick min hushållsassistent tyckte jag dock att det var lite för jobbigt att knåda degen tillräckligt för att få ett gott luftigt bröd. Nu är min hushållsassistent hemma hos en syster och jag är fattig och brödsugen. Men det finns faktiskt ett bröd som inte innehåller bakpulver men som ändå är enkelt att göra utan knådassistans, dessutom är det saftigt och gott, ungefär som havregrynsgröt i fast form. Mumma!


Havrebullar - ca 15 stycken

4 dl havregryn
1 dl kruskakli
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
5 dl vatten eller vegetabilisk mjölk
en rejäl sked honung eller sirap (eller socker eller något annat sött, sylt kanske?)
2 tsk salt
50 gram jäst
Vetemjöl (ca 5-8 dl)

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda havregryn, kruskakli, linfrön och pumpafrön i en bunke.
Koka upp vätskan och häll den över grynblandningen och låt svalna till 37 grader.
Blanda ner salt och honung.
Rör ut jästen i lite vatten, blanda ner den och rör om, tillsätt sedan vetemjöl tills degen har en bra konsistens. Den skall inte vara för fast eftersom brödet skall klickas ut.

Klicka ut degen på bakpappersklädda plåtar, strö lite havregryn över och låt jäsa i 20-30 min.
Grädda bullarna i ca 15 minuter och låt sedan svalna på galler, eller ät dom varma istället för scones.

2 kommentarer:

  1. http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/08mini.html?_r=1

    SvaraRadera
  2. Åh! Verkar gott. Jag älskar att baka, men har också problem just eftersom att jag inte har nån assistent. Kul att prova något nytt då!

    SvaraRadera