Sidor

09 oktober 2007

Rödbetskaka

Jag gillar rödbetor. Både smaken, konsistensen och färgen faller mig på läppen. Hur kan en inte gilla en rotfrukt som färgar världen rosa? På senare tid har jag funderat över mindre självskrivna sätt att tillaga betan på och det dröjde inte särskilt lång tid innan jag insåg att en rödbetskaka såklart är självskriven. Mjuk, saftig och inte minst så röd att den lätt platsar på halloweenfesten. Jag måste erkänna att jag blev en smula skeptisk av doften och utseendet. Den luktar morotskaka, fast rödbeta, och ser ut som något som definitivt inte är menat att ätas. Glasyren och 40 minuter i ugnen hjälper till med en del av utseendeproblemet. Kakan både luktar och smakar en hint av rödbeta, det går inte att komma ifrån. Som jag ser det finns det ingen egentlig anledning att välja rödbetor istället för morötter om båda rotfrukterna finns hemma, men finns det inga morötter, är det halloween eller vill en bara chocka sina besökare lite i största allmänhet så går rödbetskakan hem. Jag funderar på att testa en variant med både rödbetor och morötter. Då kanske kakan blir lite mer rosafärgad också.


Rödbetskaka
0.75 dl sojagrädde
2 dl socker
0.5 dl olja
3 dl finrivna rödbetor
2 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1.5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
---
100 g tofutti eller philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev lite citronsaft
kokos

Rör ihop grädde och socker. Blanda i övriga ingredienser. Rör om försiktigt och grädda i 175 grader i 40 minuter. Formen jag använde var cirka 23 cm i diameter.
Rör ihop ost, florsocker, vaniljsocker och eventuellt citronsaft till glasyren.
Glasera kakan när den svalnat och strö kokos över.

Självklart går det utmärkt att byta ut rödbetorna mot morötter och istället göra en väldigt smarrig morotskaka.

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen jättegott. Jag är helt galen i rödbetor, det är så himla gott. Oftast gör jag bara rödbetspaj, det är väldigt uppskattat av min sambo också.

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter spännande! Recept?

    SvaraRadera