Sidor

04 maj 2015

Pyssel, fast nej, verkligen inte.Jag lyssnar på En podd om slöjd och mer exakt Vifflas svar på frågan om hon kallar sig slöjdare (bra svar förövrigt, lyssna!). Jag tycker att det är en väldigt intressant fråga och tänkte därför skriva om mina egna funderingar kring orden vi använder för att beskriva det kreativa vi gör med våra händer.

Jag är en mångsysslare, jag stickar, syr, broderar, försöker ibland virka. Det har hänt att jag målat, tovat, ritat och screentryckt, och så vidare. Jag är uppvuxen med att detta och mycket annat främst kvinnoorienterat kreativt arbete kallas pyssel, och ordet pyssel gnagde länge i mig. Pyssel får mig att associera till något litet, något som går snabbt och enkelt att göra, något utan större värde, mest ett tidsfördriv i väntan på viktigare saker.

Inte pysslar man ihop en stol? Men går det att pyssla en kofta? En sjal? En bonad? En handledsvärmare? Jag tycker inte det. Jag vill uppvärdera kvinnoorienterat arbete, både det arbete som kallas yrke och det arbete som kallas hobby. Jag är feminist och precis som jag vägrar "jobba med böcker" när jag är bibliotekarie så vägrar jag pyssla när jag ägnar mig åt något som är en väsentlig del av det som ger mitt liv mening. Jag kan pyssla när jag klistrar små papperlappar på papper med mitt syskonbarn, när jag är kreativ för min egen skull så handarbetar jag. Exakt vilket ord som används är egentligen inte så viktigt. Jag har valt handarbete, andra väljer slöjd eller hantverk. Det viktigaste är att arbete som associeras med kvinnor slutar vara det lite enklare, fattigare, sämre alternativet och att män och manligt slutar vara en jävla norm och måttstock.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet!

    Jag håller med dig! Pyssel är något som känns lite futtigt när man pratar om en kofta som tagit kanske 40 timmar att sticka. Eller när jag har sytt en klänning som från början till slut har tagit 15 timmar. Nä då vill jag säga hantverk eller slöjda. Det är dags att sträcka på ryggen och vara stolt över vad vi kan göra med våra händer.

    SvaraRadera