Sidor

22 januari 2015

Hemlisbytet - jag, jag, jag.

Efter mycket övervägande har jag bestämt mig för att delta i hemlisbytet. Jag älskar att få roliga paket, och mår jag bra och har tid så älskar jag även att plocka ihop paket åt andra.

Här kommer svaren på mina hemlisfrågor, som ska få min hemliga medstickare att lära känna mig litegrann (och ja, ni andra som läser här också förmodligen):1.   Vilka sorters garner tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Ull i olika former och från olika djur samt silkesblandningar gillar jag. Mindre mängder syntet i sockgarn och så är okej (även om jag avskyr att sticka just sockor). Jag gillar att testa nya fibrer, provade nyss BFL för första gången och blev lite kär, men alla former av ull från merino till sträv svenskull gillar jag, även om jag är ganska klikänslig, så svenskullen kan ibland vara svår att hitta projekt till. 
Jag försöker hitta garn som producerats på ett schysst sätt, både för djur och människor och naturen, det gäller hela processen från djurens levnadsvillkor till färgning och beredning. Men det är inte lätt.
Jag gillar inte konstgarner/art yarns med paljetter, massa glitter, väldigt ojämnt spunnet och så vidare. Syntetgarner är inte heller kul.
Jag föredrar tunnare garner, har överlägset mest fingering i min stash, men har börjat sticka lite mer med tjockare garn som sport och DK och har insett att sjalar i lite tjockare garn både blir varmare och gosigare (oftast) och går fortare att sticka.

2.   Finns det något särskilt garnmärke eller någon särskild kvalitet som du är nyfiken på?
Wollmeise och Plucky knitter eftersom båda hypas men jag har svårt för det här med att hetsköpa vid en särskild tidpunkt, det blir liksom aldrig av. Sen så är jag generellt intresserad av indiedyers och provar gärna nytt.

3.   Vilka är dina favoritfärger? (Nämn minst tre.)
Blodrött, chokladbrunt, orange, senapsgult, mossgrönt, turkos, mörklila (med mera, dessa är det jag kommer på nu). Mörka, jordiga, murriga eller klara starka färger är det jag gillar bäst.

4.   Är det någon färg du absolut inte tycker om? Är det några färger du inte tycker om i kombination med varandra?
Är inget fan av pastell och neon. Har svårt för garn med allt för många färger i, om det inte är med ett väldigt tydligt syfte, typ regnbågsgarn.

5.   Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?) Finns det några stickor du är nyfiken på att prova?
Rundstickor med utbytbara tippar är i princip det enda jag använder. Magic-loopar nästan allt som ska stickas runt. Jag stickar både med trä- och metallstickor. Gillar inte plast. Just nu är favoriten Hiya Hiya, men jag stickar även en del med Knit pro och har några addi-stickor. Tror inte det finns någon sticka jag inte provat som jag är sugen på att prova, jo det skulle väl vara Signature needles då, men priset gör att det inte riktigt känns värt det. Gillar av någon anledning 3,5 och 4,5 extra mycket, men kan inte tänka mig att det är något annat än en hangup :).

6.   Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag lärde mig sticka för så längesen att jag inte minns när, tippar på en ensiffrig ålder, kanske sju? Åtta? Vet inte riktigt när det är rimligt att ett barn lär sig sticka. Men jag har stickat mycket mer aktivt och fördjupat mina kunskaper de senaste två tre åren. Jag anser mig vara en mittemellanstickare, kan en hel del, men har en del kvar att lära.

7.   Dricker du kaffe och/eller te? Har du några favoritsmaker?
Svart te, Gillar inte allt för starkt smaksatta eller syntetiskt smakande teer. Earl grey är en favorit. Gillar också att prova lokala teer och brukar köpa med mig just te hem när jag besöker en ny ort.

8.   Är du allergisk mot något?
Laktos (men fixar choklad :)) och starka dofter.

9.   Har du något favoritgodis?
Lakrits (helst söt), choklad, syrligt godis. Äter inte gelatin.

10. Håller du på med någon annan “skapande hobby”, förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Jag håller precis på att lära mig spinna på slända, det går än så länge sådär :). Jag syr och broderar i perioder, men det är inget jag sysslar med just nu. Är kreativ och pysslig (fast jag hatar ordet pyssel, tycker det nedvärderar klassiskt kvinnohantverk) i största allmänhet. Bakar gärna bröd och lagar mat, det är också skapande för mig.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor, sjalar, tröjor osv.
Sjalar! Som jag skrev tidigare så avskyr jag sockor. Jag har precis stickat min första kofta i koft-KAL:en, och det var kul och jag vill göra det igen, samtidigt så känns det lite jobbigt, det känns som ett så stort projekt, även om en stor sjal egentligen tar ungefär lika mycket sticktid att få färdigt. Jag är inte heller så förtjust i att sticka provlappar och räkna ut passform. Sjalar är helt enkelt enklare :).

12. Har du någon favoritstickdesigner?
Nej. Mest för att jag är orimligt dålig på att komma ihåg namn, och att då komma ihåg designernamn och koppla ihop dem med mönsternamn är verkligen överkurs.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Det är nog någon jättestor spetssjal som känns lite för avancerad fortfarande, eller en fin kofta kanske (som ska bli perfekt när den är klar :)), men nej, inget specifikt mönster.

14. Prenumererar du på någon sticktidning?
Avmaskat. Eller, jag prenumererar inte, men jag köper och läser.

15. Finns det någon teknik som du är nyfiken på att prova på?
Jag har en plan på att under 2015 lära mig flerfärgsstickning, den sortens som jag nu lärt mig inte får kallas fair isle, men där man stickar med flera färger aktiva samtidigt, inte intarsia. Jag har börjat så smått, men har mycket klar att lära.

16. Stickar du sockor?
Inte om jag slipper, men behöver fler sockor i tunt garn, stickat på stickor 2-2,5 eller så. Tjocka raggsockar har jag massor av.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Den större foten är drygt 24 cm (storlek 38,5). Omkretsen mot benet knappt 24 cm och framme vid tårna 22. Jag gillar tajta sockor.

18. När fyller du år?
6 april

19. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
När det gäller skönlitteratur så läser jag väldigt gärna arbetarromaner, kollektivromaner och historiska romaner, gärna med arbetar-/underklass-perspektiv. Gillar diskbänksrealism och böcker med drama-karaktär. Gärna med kvinnliga huvudpersoner och som skildrar kvinnors livsvillkor. Tycker inte om fantastik (men borde lära mig läsa :)). Läser ibland deckare som slöläsning. Jag läser mycket serier (alltså tecknade serier, inte bokserier, även om jag inte har något emot det), och är väldigt intresserad av seriemediet och seriers förmåga att ge en extra dimension till berättandet. Jag läser inte skräck eftersom jag är en harig liten själ. Gillar också spännande facklitteratur, biografier om intressanta människor (inte om människor som råkat ut för hemskheter), viss politisk facklitteratur, historisk facklitteratur, kvinnohistoria och ja, lite allt möjligt. Jag är bibliotekarie med inriktning på skönlitteratur för vuxna, så litteratur intresserar mig!

Vill du berätta mer om dig själv så får du gärna göra det!

En sak som kanske kan vara bra för att få veta lite mer om stickjag är min Ravelryalias, och det är livoliv (finns också i högerspalten i bloggen). 
Jag är väldigt nyfiken på- och intresserad av att lära mig färga garn (med syrafärger främst), så det är något jag nog kommer ägna mig lite åt under våren (och förmodligen senare också), om jag gillar det.
Jag är vänsterhänt och stickar vänsterhänt, vilket jag förstått inte är jättevanligt. Det är inget större problem förutom att jag många gånger får tänka till lite extra och ändra ökningar och minskningar till exempel (något jag ännu inte bemästrar fullt ut, eller kanske snarare - inte pallar tänka på).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar