Sidor

08 december 2014

Världens bästa lussebullar!

Eller, mina bästa iallafall.


Jag har en tradition av att misslyckas med mina lussebullar. De blir torra och salta och hårda och faktiskt äckliga. Jag har testat kesella, beprövade favoritrecept och stjärnbagares recept. Inget har funkat. Så, i år slog jag ihop en massa recept, lade till en del eget och lyckades för första gången att göra goda, saftiga bullar.

Och för att inte tappa bort receptet till nästa år så sparar jag det här. Varsågod alla!

Lussebullar - massor!

50 g jäst
450 g osötad sojamjölk (kylskåpskall)
50 g vispgrädde (kylskåpskall)
200 g strösocker
500 g vetemjöl special
_____________

500 g vatten (kallt)
200 g strösocker
300 g smör (rumstempererat)
10 g salt
1200 g vetemjöl special
3 g saffran 
____________

Russin
Julmust

Blanda jästen, sojamjölken, vispgrädden, 200 g strösocker och 500 g vetemjöl special och låt jäsa i rumstemperatur i ca 40 minuter. Ta fram smöret ur kylen.

Blanda ner resten av ingredienserna (ej russin och julmust), skiva smöret innan det går ner i degbunken. Knåda i assistent i 6 minuter på låg hastighet och 6 minuter på medelhastighet. Låt sedan degen jästa i kylen över natten.

Ställ fram degbunken någon timma före baket börjar, lägg russinen i en skål och häll över julmust så det precis täcker. Baka ut degen och pynta med russin, låt jäsa i 15-30 minuter.  Degen kan vara nästan ohanterbart kladdig, mjöla isåfall händer och bakbord försiktigt, men undvik att tillsätta för mycket mjöl, eftersom det gör bullarna torra.

Baka i 180 grader (varmluftsugn) i ca 15 minuter.

Saffranen blandar jag med en msk socker och 2 msk rom någon vecka (minst ett dygn) innan det är dags att baka för att få ut maximalt med smak. Jag älskar mycket saffran i mina bullar! Den som vill kan säkert halvera mängden.

Sojamjölk och grädde går säkert bra att ersätta med standardmjölk, det var vad jag hade tänkt ha i, men så fanns det ingen hemma. Jag penslar inte mina bullar med något eftersom jag undviker ägg, men vill man så är det gott att pensla de helt nybakade bullarna med sockerlag, eller med smält smör och sedan doppa i strösocker, fast jag brukar äta dem precis som de är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar