Sidor

31 december 2014

Stickåret 2014

Rent privat och känslomässigt har 2014 varit ett väldigt ojämnt år med både höga toppar och djupa dalar. Jag tänker inte säga mer än så här, utan istället gå in på stickningen.

Jag har utvecklats mycket som stickare under 2014. Jag lyckades äntligen knäcka koden och kunde börja sticka spetssjalar, jag lärde mig också att sticka efter diagram, som jag tidigare tyckt varit skitsvårt, men nu kan jag verkligen inte tänka mig att sticka spets utan diagram. Jag har framförallt stickat sjalar under året och stickat mycket på eftermiddagar och kvällar för att varva ner och slappna av. Mitt kombinerade stickande och teveserietittande har också tagits till oanade höjder, årets favorit var nog de tio säsonger Bones jag klämde. Egentligen inte en särskilt bra teveserie, men tillräckligt enkel och förutsägbar att jag kunde sticka även någorlunda avancerade saker utan att förlora fokus på stickningen eller tappa handlingen i serien. Jag har också köpt en massa garn under året, och provat att sticka i det hypade garnet Supersoft (mitt är från Magasin duett, men jag har förstått att det finns många olika namn på samma garn). Är väl inte helt övertygad, men ska inte ge upp än!

Årets levling - Ikebana Shawlette

Årets största luststickning var Elder tree shawl i Malabrigo silk blend fino
Årets största lyxstickning var Daybreak i Dye for yarns Silkmerino Fingering
Årets trollstickning var sjalen som skulle bli en julklapp till min syster som jag nu är inne på tredje omstickningen av (i tre olika mönster). Hon fick en ask med en halvfärdig sjal i julklapp...
Årets levling var Ikebana shawlette som var min första lyckade spetsstickning någonsin, där lärde jag mig både läsa diagram och min egen stickning. Dessutom blev sjalen snygg, och jag är sugen på att sticka en till.
Årets misslyckande var mina storslagna planer på att bli en sockstickare. Jag lyckades sticka ett par Astrakan till Dödergöks stockutmaning och jag har fortfarande en halvfärdig Skew och en och en halv Kalajoki i varsin skamprojektpåse här hemma. Det lutar åt att jag froggar Skew som är finare i teorin än i praktiken, och försöker sticka färdigt Kalajoki som kan bli fina och bra. Det jag lärde mig var att sockstickning på stickor 2-2,5 är pilligt och långsamt och skittråkigt, men några tjocka sockar behöver jag inte. I ärlighetens namn så var det väl inte bara tristessen som gjorde att det gick så dåligt, utan också det faktum att jag och min sambo hastigt och lustigt köpte bostadsrätt mitt under utmaningen.
Årets tråkigaste var Indian feathers som ännu inte är färdig, som jag inte tror kommer bli så bra men som jag ändå för mitt liv inte kan tänka mig att frogga. Den har gett mig insikterna att nedifrån och upp-sjalar där man måste börja med att lägga upp flera hundra maskor är dödstrist och att BC garns Jaipur silk fino är fint men inte så kul att sticka med.

Jag avger av princip aldrig några nyårslöften men kan ändå ha planer och idéer för det kommande året, och för stickåret 2015 så tänker jag såklart sticka färdigt min KAL-kofta och sedan hoppas jag att det blir åtminstone ytterligare någon kofta eller tröja under året. Jag skulle också vilja övervinna mitt motstånd mot flerfärgsstickning och sticka ett par FeminInos som jag köpte garn och mönster till samt gjorde ett tappert försök att sticka för bra längesen, samt en Opus Spicatum.

Jag tänker också att jag ska köpa lite mindre garn och köra mer stashstickning. Jag har mycket fint garn och behöver faktiskt inte så mycket nytt, åtminstone inte om jag håller mig till mindre projekt. Jag vill också att det jag faktiskt köper ska vara genomtänkt, hållbart, gärna färgat av indiefärgare eller företag med en schysst profil både gentemot människor, djur och miljö. Jag tänker också frogga några gamla surdegar och se till att mina UFOn är sådant jag tycker är fint och kan tänka mig att bära, eller ge bort, när det är färdigt. Slutligen så skulle jag gärna vilja prova på spånad och se vart det leder. Att köpa en slända är nog en bra början. Det hade också varit roligt att prova på att göra ett eget mönster.

2 kommentarer:

  1. Väldigt snygg sjal! Nu blev jag extremt sugen på att sticka en sådan. Är det ett bra mönster att börja med om man aldrig stickat spets innan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det, det är ett kort mönster på bara 4 rader (4 räta med spetsstickning och fyra aviga), om man dessutom stickar i ett lite tjockare strävare garn så det blir lätt att se stickningen och en tappad maska är lätt att plocka upp. Jag skickade min i Rauma finullgarn med stickor 4 eller så, men det står nog om du klickar på länken som går till min projektsida.

      Radera