Sidor

10 december 2008

Ja, okejdå.

Jag ska göra som Tuva och Fido vill och uppdatera min blogg och samtidigt bjussa på härligt rotfruktspizzerecept. Perfekt om man vill slippa allt vad julhets och kryddnejlikedoft heter. Den som är såld på julen får väl krydda pizzan med kanel och ingefära eller nåt, fast det är inget jag rekommenderar. Även om jag tror att lite riven ingefära skulle passa fint till rotfrukterna.


Rotfruktpizza
1 plåt och 1 stor frukostbulle

Pizzadeg:
1 pkt jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl

Fyllning:
1 pkt mozzarella (eller smältbar veganost eller nån god ostish sås)
rotfrukter efter smak (jag använde 1 bit kålrot, 1 bit rotselleri, en morot och ett par polkabetor)
passerade tomater
gul lök
röd lök
vitlök
tomatpuré
några goda oliver
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop pizzadegen och låt jäsa minst en halvtimme.
Under tiden som degen jäser så skalar du rotfukterna och delar dem i små strimlor och bitar, lägg dem sedan på en bakplåtspappersbeklädd plåt, ringla olja över. Salta, peppra och skjutsa in i ugnen i 10-15 minuter, beroende på hur finskurna rotfrukterna är.
Under tiden degen jäser och rotfukterna rostas så fräser du en liten gul lök och en klyfta vitlök i lite olja. häll över ca 1/2 pkt passerade tomater när de mjuknat. Tillsätt gärna extra tomatpuré för att få såsen riktigt tomatig. Sockra inte tomatsåsen, rotfrukterna har tillräcklig sötma för att bryta av tomaternas syra. Låt såsen puttra på spisen tills du tycker att den är färdig.
Ta ut rotfrukterna när de är nästan mjuka, lägg dem i en skål, höj ugnstemperaturen till max (typ 300 grader om det går).
Knåda pizzadegen och baka ut ca 1/2-2/3 av den till en pizzabotten som du lägger på plåten där rotfrukterna fordom låg. Ös över lagom mycket tomatsås, strö över osten (mozzarellan riven i bitar) och sedan rotfrukterna. Toppa med massor av finskuren rödlök och några delade urkärnade oliver.
Skjutsa in i ugnen i 5-10 minuter ungefär.
Vill du ha en krispigare pizzabotten så värmer du upp plåten i ugnen och lägger sedan pizzan på den varma plåten precis före gräddning, eventuellt med ett bakplåtspapper under för enklare hantering.
När pizzan är färdig så mumsar du utav bara sjutton.

Av resten av degen formar du en bulle som du låter ligga med plast över i kylen över natten och på morgonen därpå gräddar och äter till frukost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar