Sidor

26 september 2008

Cirkuskaka

Jag har fått klorna i ett recept som jag inte riktigt vet vad det kommer ifrån, vilket förmodligen innebär att det är ett vandringsrecept som inte riktigt har någon skapare. Vet du vart det kommer ifrån får du dock gärna berätta, äras den som äras bör.

Det roliga med kakan är att den nästan är vegansk, innehåller inga ägg och mjölk och margarin är ju lätt att byta ut mot varianter fria från animalier. Den är dessutom rolig att baka, och att bjuda på. Alla borde testa minst en gång!

Cirkuskaka

2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2,5 dl strösocker
1 dl mörkt socker (farin eller muscovado)
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1,5 dl vegetabilisk mjölk
2 msk smält mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop vetemjöl, salt, 1,5 dl strösocker, bakpulver, 3 msk kakao och vaniljpulver. Häll över mjölk och margarin och rör om. häll smeten i en form, smörad men inte bröad.
Blanda sedan ihop 2 msk kakao, 1 dl strösocker och 1 dl mörkt socker och strö blandningen över smeten i ett jämnt lager.
Koka upp 2 dl vatten och häll det försiktigt över sockerblandningen.
Grädda kakan i ca 45 minuter.

Det kan vara svårt att känna om kakan är färdig eftersom den kommer vara lös i botten, men är ovandelen av kakan torr så brukar den vara färdig.
När kakan är färdig ska den omedelbart stjälpas upp på ett serveringsfat, då kommer den lösa smeten i botten att bli kakans glasyr. Ta ett stort serveringsfat, det kan vara ganska mycket lös smet!
Låt kakan svalna och servera sedan med lite grädde, vaniljvisp eller glass.

4 kommentarer:

  1. Nu blev jag sjukt sugen på choklad. Typiskt. Jag skyller allt på dig. Bara så att du vet.

    SvaraRadera
  2. Haha, det är bara att börja baka! Jag lovar att det är värt det, för en riktig chokladchock så funkar lite hackad choklad i smeten också :).

    SvaraRadera
  3. nästan vegansk? ser väldigt veganskt ut i mina ögon.. o jäkligt gott också för övrigt..

    SvaraRadera
  4. Jag har sett receptet i en gammal Allt om Mat från tidigt 90-tal (kanske). Vi brukade baka den då jag var liten och jag är 30 nu. Men den var inskickad som ett läsarrecept till Allt om Mat i alla fall. =D

    SvaraRadera