Sidor

04 januari 2008

Potatis- och bönsoppa

Idag har jag besökt IKEA vilket alltid är något av en pärs. Att det finns så många människor med så stora behov av att köpa så mycket gör mig både fascinerad och lite lätt illamående. Hungrig blev jag också och beslöt mig för att göra något enkelt och mättande med ingredienser som antingen redan fanns hemma eller kunde hittas på min lite knäppa närbutik.

Det blev en soppa på potatis, purjolök och bönor, en omixad rustik variant smaksatt med någon "fransk" örtblandning, lite tryffelolja och ett par kardemummakapslar. Egentligen var tanken att soppan skulle gjorts med kikärter, men jag hade inga hemma och närlivsets bönutbud duger inte till mycket mer än hoummus.

Potatis- och bönsoppa

ca 600 g potatis

den vita delen av en purjolök

2 burkar bönor (jag använde stora vita och cannelini)
2 vitlöksklyftor

1 buljongtärning
örtkryddor

kardemumma
salt
peppar
tryffelolja

Skiva purjolöken och hacka vitlöken. Fräs i valfritt fett tills det mjuknat men inte tagit färg. Blanda ner skalad och tärnad potatis och slå över varmt vatten från vattenkokare.
Krydda och låt sjuda under lock till potatisen mjuknat. Blanda ner bönorna, tryffeloljan och avsluta eventuellt med att ha i lite sojagrädde.

Soppan äts med fördel tillsammans med ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar