Sidor

08 mars 2010

Pizzan som skulle gjort mina föräldrar stolta -93


Det går att hävda att mina föräldrar är alldeles fantastiskt hippa. De började sopsortera och oroa sig för klimatet långt tidigare än någon söderbo uttalat ordet klimatkompensation. Även när det gäller maten har mina föräldrar legat i framkant. Sockerstinna livsmedel åt vi bara på lördagar och all mat var bättre om den innehöll fullkorn. På 90-talet var dock fullkorn lite mer hardcore än idag, nu är fullkornsprodukterna förvillande lika delkornsvarianterna, men för 15 år sedan var fullkornspastan mörkbrun och stenhård, hur länge den än kokades. Och råriset krävde en koktid på nära en timme för att bli ätbart (för att inte tala om när hela familjen tvingades att äta fettfritt för att min ömma moder provade ut bantningsmat, men det är en annan historia..). Men det blev ju folk av mig ändå! Och idag går jag i mina föräldrars fotspår och lagar pizza med fullkornsdinkel*.

För tre portionspizzor med tunn botten behövs följande:

Pizzadeg:
10 g jäst
2 dl vatten
1 tsk olivolja
3 g salt
110 gram vetemjöl (special)
155 gram fullkornsdinkelmjöl

Rör samman alla ingredienser. Låt degen jäsa minst någon timme. Plocka upp den på mjölat bakbord och knåda den smidig. Låt jäsa någon timme till, tills degen är spänstig och känns klar.

Tomatsås:
1 pkt (370 g) krossade tomater med örter
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk socker
1/2 msk äppelcidervinäger
salt & peppar
olivolja

Hacka löken och vitlöken fint, fräs i lite olivolja till den mjuknat. Häll över tomaterna. Smaka av med socker, vinäger, salt och peppar. Låt puttra på svag värme tills det mesta av vätskan kokat in. Smaka av igen.

Vitkålssallad:
200g spetskål (det var det jag hade hemma, vitkål går utmärkt!)
50 gram paprikasallad
1 tsk socker
3 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk olivolja
salt
peppar

Skiva kålen i tunna strimlor. Häll över vinäger, olja, socker och salt och "knåda" salladen lite (vitkål är tåligare än spetskål och behöver lite tuffare behandling - eller längre tid i kylen). Blanda ner paprikasalladen och peppra. Låt stå i kylen tills det är dags att äta.


På dagens pizza blev det paprika, gul lök, sparris, squash (fräst), fejkontärningar och mozzarella. Med andra ord, gott och blandat som jag hittat i kyl, frys och skafferi. Givetvis går det att ha på nästan vad som helst, men det tror jag ni är smarta nog att fatta själva.


*Fast -93 hette det nog fortfarande Spelt.

1 kommentar:

  1. Heja dina föräldrar! Mina var inte så hippa, jag tjatade mest på dem om att rädda skogen och köra mindre bil osv.

    SvaraRadera