Sidor

16 oktober 2008

Chokladbonanza

I helgen var jag diffust sugen på att baka något och diffust sugen på efterrätt. Efter lite funderingar så blev det en chokladkaka med en kryddig vit chokladkräm. Jag har varit sugen på att göra chaipannacotta ett bra tag, någon sådan blev det då inte nu heller, men jag känner att jag närmar mig.

Chokladkaka
4 portioner -8 stycken i stora muffinformar

100 g mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
0,75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 dl sojagrädde

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält margarinet.
Blanda socker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke.
Häll grädden i det smälta margarinet och blanda sedan detta med de torra ingredienserna.
Häll smeten i muffinformarna. Grädda i 12-15 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna.

Kryddig chokladkräm

2.5 dl sojagrädde
2 kanelstänger
5 kardemummakapslar
100 g vit choklad, hackad
0.5 dl gelésocker multi

Koka upp sojagrädden tillsammans med kryddorna, låt sjuda några minuter och ställ sedan av kastrullen och gör något annat i tio minuter eller så (jag passade på att göra chokladkakesmeten).
Koka upp grädden på nytt och plocka ur kryddorna, blanda ner sockret, låt puttra någon minut, blanda sedan ner chokladen och ta blandningen av plattan.
Låt krämen svalna och ställ sedan i kylskåpet. Vispa då och då så krämen blir slät och len.

Servera 2 chokladkakor per person tillsammans med krämen och ett gott te till
.

3 kommentarer:

  1. Vad är det för märke på sojagrädden du använder?

    SvaraRadera
  2. Åh så musigt det låter - och spännande =)

    SvaraRadera
  3. Jag använde Alpros 5% grädde, det var den enda som fanns i butiken, annars hade jag nog tagit deras standardvariant, men vilken variant som helst ska gå bra, jag kan inte tänka mig att det skulle vara ett problem att byta ut mot havregrädde heller, eller mot sojamjölk, men då blir ju inte smaken lika rund och så kanske lite extra gelésocker behöver tillsättas.

    Det var supermumsigt!

    SvaraRadera