Sidor

21 april 2008

Seitankorv

Idag har jag för första gången gett mig på att göra seitankorv av vetegluten. Jag har tidigare gjort seitan av vetemjöl som jag knådat och tvättat, (hur man gör det går att läsa här och här) men har ett tag varit sugen på att istället testa glutenmjöl då det är enklare att handskas med och lättare att skapa spännande mat av (har jag fått för mig iallafall).
Så idag var det dags för mitt första korvförsök jag har spanat recept på en massa engelska bloggar men så hittade jag det här för någon vecka seda. Skönt och smidigt att slippa omvandla mått och bra för den som inte är så haj på engelska. Med receptet från seitankorvsidan som bas har jag nu gjort min första egna seitankorv, och den blev inte så pjåkig.

Seitankorv

1/2 msk spiskummin
1/4 msk svartpeppar
1 krm hackad chipotle
3/4 tsk rökt salt
1/2 tsk cajunkrydda (eller något annat kryddstarkt och lite salt)
ett par stänk tabasco
ett par droppar liquid smoke
3 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 msk frysta örtkryddor

2 msk tomatpuré
1 msk ajvar relish (valfri styrka)
1 1/2 msk olja
1 1/2 dl vatten

1/2 dl näringsjäst
2 1/5 dl glutenmjöl

Rör ihop kryddorna med de våta ingredienserna i en bunke.
Blanda sedan ner näringsjäst och glutenmjöl i bunken och rör tills allt blandats, är det för torrt, tillsätt lite mer vatten. Degen skall vara fast, småklibbig och hålla ihop ganska bra.
Dela degen i 5 bitar och rulla bitarna till korvar. Rulla in korvarna i aluminiumfolie och baka på 175 grader i 1 timme.

Nästa gång kommer jag att minska på spiskumminen till ca 1/4 msk och öka örtkryddorna till 2 msk. Om jag inte istället gör någon helt annan smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar